.
Proces-industrie: luchtkoelers
Proces-industrie: luchtkoelers
IRRI Systeem Integratoren

 Proces-industrie: luchtkoelers

De firma Decometa uit Genk levert en plaatst bij de grotere petrochemische bedrijven industriŽle luchtkoelers. Deze luchtkoelers hebben allen een geforceerde luchtstroom door middel van grote ventilatoren (diameters tot 4 meter).

Ten gevolge van deze ronddraaiende rotoren is er altijd een kans op resonantie, waarbij, ten gevolge van de daarbij horende grote amplitudes, de kans op schade zeer reŽel is. De staalconstructies van dergelijke toestellen dienen daarom correct gedimensioneerd te worden waarbij resonantie moet vermeden worden.

Met behulp van simulatie met de eindige elementen methode kunnen de verschillende eigenfrequenties en hun trilvormen berekend worden (zie linker figuur). Door deze te vergelijken met de mogelijke excitatiefrequenties kan men dus in de ontwerpfase al te weten komen of resonantie zal optreden.

Naast de klassieke staalstructuren wordt er eveneens gerekend aan de collectoren (headers) van de warmtewisselaars zelf. Deze hebben soms een afwijkende constructievorm zodat de klassieke berekeningsmethodes zoals beschreven in de desbetreffende normen niet meer toereikend zijn. Ook dan kan overgestapt worden naar simulatie met behulp van de eindige elementen methode.

De figuur rechtsboven geeft een spanningsverdeling weer in zo'n header ten gevolgen van de aanwezige overdruk en nozzle belasting.


.